De geboorte van een ouder
Met de geboorte van een kind wordt ook jij als ouder geboren. Een geheel nieuwe rol, met een prachtige, maar ook zware taak. Het is de grootste verandering die je in je leven doormaakt. Je geeft leven aan een klein, kwetsbaar wezentje, wat volledig afhankelijk is van jou. Ontroerend en beangstigend tegelijkertijd. Voor de conceptie had je mogelijk al dromen, verwachtingen over je kind en jezelf als ouder. Of misschien overkwam de zwangerschap je min of meer. Eén wens hebben alle ouders gemeen: Een goede ouder zijn! Je wil je kindje een leven geven waarin het veilig en gelukkig opgroeit, en als ouder wil je dat op de beste manier doen. Als je zelf een fijne kindertijd gehad, bent opgevoed door ouders die over het algemeen goed afstemden op dat wat jij nodig had, en je je evenwichtig heb kunnen ontwikkelen richting volwassenheid is dat ontzettend fijn! Hiermee heb je als (toekomstig) ouder een stevige, veilige basis om door te geven aan jouw kind.
Niet voor iedereen is dit gegeven vanzelfsprekend. Gelukkig zit er veerkracht in mensen, en ben je ver gekomen, ondanks dat je het misschien niet makkelijk hebt gehad als kind, puber, jongere. Je ouders konden je mogelijk niet of onvoldoende geven wat je nodig had, door ziekte, onmacht, onbegrip, misschien hadden ze het zelf ook niet gekregen van hun ouders. Wellicht voelde je je daardoor eenzaam, niet gezien, kreeg je weinig ruimte of juist te veel, en ging je gedrag ontwikkelen om dat het hoofd te bieden, te overleven. En dat is je gelukt! En nu word je, of ben je zelf ouder. En daar zit een kwetsbaarheid. Door het opvoeden van je kind wordt je feilloos geconfronteerd met jezelf. Niet alleen je kracht en kwaliteiten, maar ook je kwetsbaarheid wordt uitvergroot. Had je dat verwacht, toen je vader of moeder werd?
Ouderschap is voorleven
Je geeft het leven door en wat jij voorleeft, leeft jouw kind na, zo werkt het ouderschap. Je kind is natuurlijk geen kopie van je, maar toch herken je hele persoonlijke aspecten van jezelf terug in hem of haar, zoals je gevoel voor humor, je voorliefde voor hagelslag, een gekke stand van je kleine teen. Vanuit waarden en normen die belangrijk voor je zijn, maak je beslissingen en geef je richting aan jouw leven en dat van je kind. Een kind van zijn kant stemt daarin voortdurend af op jou en andersom. Als jij over het algemeen in balans, ontspannen en tevreden bent, en kan omgaan met tegenslagen en verdriet die bij het leven horen, straal je dit uit op je kind waardoor het zich veilig voelt en zich vrijuit kan ontwikkelen. Op jouw beurt ben je in staat om je kind te helpen in het reguleren van zijn emoties, het overwinnen van angst en het helpen zetten van een volgende stap in zijn leven.
Vicieuze cirkel
Anders is het als je als ouder ingrijpende gebeurtenissen, oude pijn, onbegrip en oordelen over jezelf met je meedraagt in je volwassen leven. In relatie met je kind, waar je zo veel voor over hebt en je allerbeste best voor wil doen, kan juist dit kind jou raken in die oude pijn, als hij boos is bijvoorbeeld, of verdrietig, of niet luistert. Dat doen kinderen, en hoort bij de ontwikkeling. Met het raken van jouw ballast reageer je mogelijk met je eigen verdriet, angst of boosheid die niet meer past bij de huidige situatie, maar nog in je lijf en zijn zit vanuit vroegere gebeurtenissen. Hetzelfde gedrag kan ook getriggerd worden door een ingrijpende gebeurtenis als verlies van werk, het overlijden van een geliefde of grote verandering in je leven. Zoals gezegd, stemmen kinderen voortdurend af op hun ouders, die ervaringen slaan ze op, waarmee ze een beeld creëren van zichzelf en de wereld om zich heen. De reactie op jouw oude pijn is voor kinderen moeilijk te begrijpen, het kan stress en angst geven, en daarmee invloed hebben op hun zelfbeeld en gedrag. Stress die je je kind helemaal niet wil geven. Waarmee opnieuw pijn wordt geraakt, en een vicieuze cirkel ontstaat.
“Your wound is probably not your fault, but your healing is your responsibility”
- Denice Frohman -
Van overleven naar leven
Hoe fijn zou het zijn als datgene wat jou in de weg staat, raakt, niet doorgegeven wordt aan je kind, maar geheeld, geaccepteerd of losgelaten wordt. Ik help je graag om met begrip en mildheid te kijken naar wat er was, maar waar het bijpassende gedrag van toen niet meer nodig is nu. En je plaats kunt maken voor nieuw gedrag, passend bij het nu.
Spreekt dit je aan, voel je dan welkom bij Vekst! Met jouw nieuwe inzichten ben je steeds beter in staat om jouw kind te bieden wat hij nodig heeft om zich in vrijheid te ontwikkelen. Zo versterkt de band tussen jou en je kind. Je geeft hiermee jezelf en je kind het grootste cadeau wat er is: met hart en ziel voluit leven!